Cargopedia și Bursa de transport marfă Cargopedia sunt mărci înregistrate ale Cargopedia SRL
© 2014-2024 Toate drepturile rezervate
O bursă de transport este - pe înțelesul tuturor - un site de anunțuri de marfă prin care clienții cu mărfuri își găsesc transport.
Mecanismul este simplu: Clientul publică anunț cu marfa pe care o are de transportat, iar apoi primește oferte (telefonic, chat etc.) de la transportatorii înregistrați pe site interesați de anunțul respectiv.
Dacă clientul și transportatorul cad de acord asupra sumei de plată și celorlalte detalii (data de încărcare/descărcare etc.), transportul se poate considera în principiu agreat, iar clientul poate șterge anunțul de pe site.
Pentru a parafa înțelegerea într-un contract cu valoare juridică, clientul va încheia cu transportatorul o comandă de transport.
După ce transportul se realizează, clientul va plăti transportatorul conform termenilor conveniți în comanda de transport. În acest moment, transportul se poate considera încheiat cu succes.
Vizual, întreg procesul poate fi sintetizat ca având următorii pași:
* Notă: La încărcare, transportatorul este obligat să lase expeditorului o copie după scrisoarea de transport CMR. Aceasta va servi ca dovadă precum că el a încarcat marfa. Același lucru și la descărcare, unde o copie va rămâne la destinatar. Mai multe detalii aici.
Sfatul Cargopedia: Mai ales dacă aveți bunuri de valoare, înainte de a face comandă, asigurați-vă că transportatorul are asigurare CMR (conform legii, nu este obligat să aibă!).
Asigurarea CMR este echivalentul în transporturi a asigurării de tip CASCO din industria auto. Concret, dacă transportatorul are asigurare CMR iar marfa dumneavoastră suferă deteriorări în timpul transportului sau constatați lipsuri la descărcare, puteți fi despăguibit(ă).
Valorile asigurărilor CMR sunt în general cuprinse între 5.000 - 1.000.000 EUR. A nu se confunda cu scrisoarea de transport CMR - amintită mai sus, sunt două lucruri distincte!
Puteti afla mai multe despre asigurarea CMR aici.
Relațiile comerciale au la bază un contract. Comanda de transport este un contract între client și transportator, care parafează un acord de voință fermă a părților participante de a colabora - cu niște obligații asumate - în vederea realizării transportului.
Făcând comandă de transport, clientul are, spre exemplu, promisiunea că transportatorul va veni la încărcare la data/ora stabilită, iar transportatorul are garanția că va fi plătit de client conform termenilor agreați.
O comandă de transport generează drepturi și obligații reciproce, interdependente între părți.
Atât transportatorul cât și beneficiarul transportului au unele obligații pe care trebuie să le respecte, precum: termenele și locațiile de încarcare/descărcare, greutatea și felul mărfii de transportat, prețul transportului, modalitatea de plată etc.
Aceste date sunt specificate în comanda de transport și trebuiesc repectate de către ambele părți, în caz contrar intrând sub incidența penalităților/clauzelor din comandă.
Rezumând, prin comanda de transport, beneficiarul transportului are garanția ca transportatorul va efectua transportul conform comenzii acceptate și transportatorul are garanția că are acceptul de a merge să încarce bunurile și că, după efecuarea transportului, va fi plătit pentru serviciul prestat conform clauzelor din comanda de transport.
În mod tipic, clientul redactează comandă de transport într-un editor de text (ex: Word), apoi o printează, semnează + ștampilează și trimite transportatorului.
Transportatorul o completează cu datele mașinii care vine la încărcat (nr. de înmatriculare) și numele/telefonul șoferului, iar apoi o semnează + ștampilează și el, urmând ca după aceea să o scaneze și să o trimită înapoi la client.
Dacă nu aveți un model de comandă de transport, Cargopedia vă pune un template la dispoziție, pe care îl puteți descărca de aici. Desigur, îl puteți modifica și adapta după bunul plac.
Sfatul Cargopedia: Nu acceptați comenzi de transport neștampilate. O comandă neștampilată practic e o comandă neconfirmată, deci nu are niciun fel de valoare.
Deși există cazuri în care, din comoditate, se optează să nu se lucreze cu comandă de transport, Carogopedia nu recomandă această practică.
Ce este important de reținut este că fără comandă de transport nu există niciun contract juridic, deci nicio asumare în caz de neprezentare la încărcare, neplată etc. Concret, lucrați pe propriul risc, iar în cazul unui incident de transport sau de plată, legal, opțiunile sunt foarte limitate. Pracitc, nu există nicio bază legală pentru transportul respectiv.
Desigur, există situații în care valoarea mărfii sau a transportului este foarte mică, iar părțile aleg - din rațiuni de timp - să nu mai facă comandă de transport.
Este alegerea dumneavoastră în definitiv cum alegeți să lucrați și cum vă cuantificați riscurile. Rețineți doar că toate firmele serioase, profesionale, lucrează în baza comenzilor de transport.